Backstugan ”Sandåsen” har varit belägen på en åsrygg nära gamla landsvägen i Trollagärde där den uppfördes under 1830-talet. Byggnaden som är en enkelstuga med ett rum och kök har tidvis varit bebodd av två familjer och som mest har nio personer haft sin bostad i den lilla stugan. Flyttades till hembygdsgården 1971.

År 2020 flyttades föreningens soldatföremål till Trollagärdestugan. Stugan ska symbolisera ett soldattorp, liknande det som Vilhelm Moberg föddes i år 1898. Mobergs föräldrahem låg i Moshultamåla. Den stugan är riven sedan lång tid tillbaka. En minnessten är rest på den plats där stugan stod.

I Mobergstugan visar Algutsboda Hembygdsförening brev som Vilhelm Moberg har skrivit till föreningen. Här finns också den cykel som Moberg cyklade på när han besökte människor i byarna. Läs historien om cykeln. Vi visar en bronsbyst av Moberg. Den är skänkt av hans hustru Margareta. Mer information om Vilhelm Moberg och utvandringen finns i utställningen i Nybygget. Där visar vi också vårt samarbete med Chisago County i Minnesota som Vilhelm Moberg besökte och skaffade sig inspiration till sitt utvandrarepos. Algutsbodas vänort är Chisago City.